SAŁATKA JARZYNOWA
SAŁATKA JARZYNOWA
30 min - łatwy - 4 osoby
- szynka gotowana z Lubinki 5 plastrów
- ziemniaki 5 szt.
- marchew 3 szt.
- seler połowa
- pietruszka 1 szt. plus natka
- groszek konserwowy 3 łyżki
- ogórek kiszony 3 szt.
- majonez 4 łyżki
- jajka 5 szt.
- sól, pieprz
Warzywa gotujemy w łupinach. Trzeba uważać żeby ich nie rozgotować, mają być sprężyste. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jajka, kiszone ogórki, szynkę gotowaną również kroimy. Dodajemy groszek konserwowy i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli sałatka będzie podana od razu można dodać cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Całość mieszamy, zostawiamy aby składniki się przegryzły.