GRILLOWANE KIEŁBASKI W BOCZKU
GRILLOWANE KIEŁBASKI W BOCZKU
25 min – łatwy – 4 osoby
- kiełbasa zwyczajna firmowa z Lubinki 4 szt.
- boczek wędzony z Lubinki kilka plastrów
- ser żółty w kawałku
- musztarda
- keczup
- ziemniaki 1 kg
- zielona sałata główka
- ocet winny 2 łyżki
- oliwa z oliwek 6 łyżek
- sól, pieprz
- wykałaczki, folia aluminiowa
Ser kroimy w słupki. Kiełbasę nacinamy wzdłuż i wkładamy do niej po kawałku sera.
Każdy kawałek boczku smarujemy mieszanką keczupu z musztardą i owijamy nim dokładnie kiełbasę, spinając dodatkowo wykałaczką. Układamy na ruszcie i grillujemy, aż ser się roztopi, a boczek zarumieni.
Myjemy i suszymy liście sałaty. Robimy sos: ocet, oliwa z oliwek, musztarda, sól, pieprz. Ziemniaki w mundurkach gotujemy do momentu, kiedy zaczną się robić miękkie, odcedzamy. Każdy owijamy folią i wrzucamy pomiędzy żarzące się węgle. Pieczemy do miękkości. Podajemy z sałatą i pieczonymi ziemniaczkami.